Kuchnia

muffinki

DROŻDZOWE Z SEREM I MUSZTARDĄ
SKŁADNIKI: mąka 1-1.5 szklanki, odrobina soli, opakowanie drożdży, letnia woda, odrobina cukru. Dodatki: kilka plasterków sera, musztarda.
Przygotowujemy mąkę, około 1/5 szklanki [200ml] wymieszana z odrobiną soli.
Przygotowujemy składniki mokre, czyli letnia woda [około 200ml] wymieszana z drożdżami [połowa dużego opakowania] i odrobiną cukru.
Dodajemy składniki mokre do suchych. Całość delikatnie wyrabiamy na jednolitą masę. Pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Po około 30 minutach ciasto powinno zwiększyć swoją objętość, ale nie należy popadać w rozpacz, jeżeli jednak objętość ciasta się zbytnio nie zwiększyła. Ciasto będzie odrobinę gorszę. Bardziej twarde, zbite, ale nadal smaczne.
Nożem dzielimy ciasto na małe kuliki z których formujemy płaskie placki. Smarujemy każdy z nich musztardą, wg. własnych upodobań. Kładziemy plasterek żółtego sera i całość zawijamy w roladę, którą po zwinięciu dodatkowo formujemy w kulę.
Wkładamy do foremki. Można posypać tartym serem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika [200stopni]. Pieczemy około 15-20 minut, aż się ciasto zarumieni. Można podawać lekko ciepłe.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation