Kuchnia

muffinki

Małe babeczki z pieczarkami
Składniki do ciasta:

2 szklanki mąki

łyżka proszku do pieczenia

płaska łyżeczka soli

1 szklanka mleka

2 jajka

pół szklanki oliwy z oliwek
Farsz z pieczarek na patelni drobno pokrojone zasmażone z cebulką

Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. W osobnej misce , większej przygotowujemy mokre składniki, czyli mleko, 2 jajka i oliwę. Dodajemy składniki suche całość mieszając mikserem na wolnych obrotach.

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.

Nakładamy po łyżeczce ciasta, tak by ciasto zakryło tylko dno mini foremki. Łyżeczką nakładamy farsz grzybowy. Uzupełniamy foremkę ciastem do wysokości około ¾.

Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 12-15 minut. Ja tuż przed końcem dogrzewam samą górę, tak by babeczki się zarumieniły.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation