Kuchnia

muffinki

Babeczki:
składniki suche:

1 szklanka (120g) mąki
2/3 szklanki (120g) cukru
1 łyżka (20g) gorzkiego kakaa
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżeczki (nie kopiaste) proszku do pieczenia
szczypta soli



składniki mokre:

½ szklanki (100ml) maślanki lub kwaśnego mleka
¼ szklanki (50g) oleju
1 jajko



zaparzona kawa:

1 łyżeczka (20g) kawy
100ml wody
1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy



Krem:

250ml mleka
100g masła
1 paczka budyniu
3 łyżki cukru
2 łyżki rozpuszczalnej kawy

zaparzona kawa: Kawę zalać gorącą wodą. Poczekać aż się dobrze zaparzy, odcedzić przez drobne sitko. Do odcedzonej kawy dodać kawę rozpuszczalną i odstawić do ostygnięcia.
W jednej misce wymieszać składniki suche.
W drugiej roztrzepać, trzepaczką lub miotełką jajko, dodać maślankę wymieszać, dodać olej wymieszać, na koniec dodać ostudzoną kawę.
Wymieszane składniki suche (z pierwszej miski) wsypać do składników mokrych (druga miska), energicznie wymieszać.
Formę do muffin wyłożyć papilotkami i napełnić je ciastem. Piec w nagrzanym piekarniku około 25 – 30 minut w temperaturze 180ºC, do tzw. suchego patyczka.


Krem:
Na mleku ugotować budyń z cukrem. Ugotowany budyń ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę i dodawać do niej po łyżce zimny budyń, cały czas ucierając. Dodać przesiane przez sitko lub zmieloną w młynku kawę rozpuszczalną. Jeżeli masa będzie dość rzadka, aby nakładać na babeczki to należy włożyć na chwilkę do lodówki.
Krem przełożyć do rękawa cukierniczego, wycisnąć na ostudzone babeczki. Przystroić według uznania (np. czekoladą, czekoladowymi ziarenkami kawy...)
*Jeżeli krem będzie dość rzadki, należy włożyć go na chwilkę do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation