Kuchnia

troche pieprzu ... troche soli ...

Greckie ciasto ze szpinakiem

Składniki
2 szklanki posiekanych (jasne części) porów
2 kg grubo pokrojonego świeżego szpinaku
1/3 szklanki oliwy
3/4 szklanki posiekanego koperku
1,5 szklanki posiekanej natki
1 szklanka posiekanej mięty
1 łyżeczka pieprzu
sól
1 jajko
30-40 dag fety
50 dag rozmrożonego ciasta filo
4-5 łyżek oliwy do smarowania

Sposób przygotowania

Pory szklimy na oliwie, dodajemy szpinak i dusimy, mieszając, aż puści sok. Gdy sok się zagotuje, dodajemy koperek, natkę, miętę, sól i pieprz. Dusimy 10 minut. Przekładamy szpinak na sitko i odstawiamy na noc do lodówki, aby odciekł. Ubijamy jajko, dodajemy do szpinaku. Mieszamy. Fetę dzielimy na kawałki, również dodajemy do szpinaku. Żaroodporną formę smarujemy oliwą, układamy połowę płatów filo, górny płat smarujemy 2 łyżkami oliwy i równo pokrywamy masą szpinakową. Wystające części ciasta zawijamy do środka. Przykrywamy pozostałymi płatami ciasta, wierzch smarujemy oliwą. Ciasto kroimy na trójkąty nożem posmarowanym oliwą. Pieczemy w 175°C przez 45 minut na złoty kolor.

http://przepisy.magazyn-kuchnia.pl/przepisy/spis/160208848/greckie+ciasto+ze+szpinakiem/p
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation