Kuchnia

troche pieprzu ... troche soli ...

Tarta wytrawna z kurczakiem i cukinią

składniki ciasta:

200 g mąki pszennej

100 g mąki pełnoziarnistej

150 g masła

1 jajko

szczypta soli

odrobina ciepłego mleka (tylko do uzyskania odpowiedniej konsystencji)

składniki nadzienia:

200 g piersi z kurczaka

1 średnia cukinia (około 300 g)

1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę

1 mała cebula

6 suszonych pomidorów (z zalewy)

2 łyżki czarnych oliwek bez pestek

sól, pieprz, ulubione zioła – u mnie bazyli i oregano

150 g startego sera – ja użyłam mozzarellę i startego oscypka

4 jajka

400 ml mleka

szczypta soli

wykonanie ciasta:

Z podanych składników zagnieć szybko ciasto – w razie konieczności dodaj odrobinę mąki. Włóż je do woreczka foliowego i schłódź w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wylep nim przygotowaną foremkę (wcześniej lekko wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą albo mąką). Ciasto ponakłuwaj i podpiecz w 200 stopniach przez około 10 minut.

wykonanie farszu:

Piersi z kurczaka pokrój na małą kostkę, przypraw tak jak lubisz i podsmaż na patelni. Cukinię pokrój w dużą kostkę, cebulę posiekaj drobno (albo tak, jak lubisz). Rozgrzej na patelni olej, podsmaż chwilkę przeciśnięty czosnek, dodaj cebulę i cukinię i posmaż przez kilka minut. W tym czasie rozdrobnij lekko suszone pomidory i dodaj je do cukini. Na koniec dodaj posiekane oliwki.

Wymieszaj kurczaka razem z warzywani i całość dopraw do smaku solą, pieprzem, bazylią.

Wyłóż farsz na podpieczony spód, posyp startym serem.

Jajka ubij lekko trzepaczką i dodaj do nich mleko, posól całość. Wlej mieszaninę na farsz (mi się całość nie zmieściła).

Piecz tartę w temperaturze 160 stopni (na termoobiegu) przez około 30 minut – aż całość się ładnie zrumieni.

Podawaj ciepłą

Smacznego

http://wypiekibeaty.com.pl/2013/05/01/tarta-wytrawna-z-kurczakiem-i-cukinia/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation