Kuchnia

Torty

Tort cytrynowy


Składniki na biszkopt o wymiarach 24 cm:
8 jajek (białka i żółtka oddzielnie)
16 łyżek mąki orkiszowej (630)
8 łyżek cukru trzcinowego

Składniki na masę:
250 gram margaryny bezmlecznej o temperaturze pokojowej
2 szklanki mleka sojowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki orkiszowej (630)
4 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki skórki świeżo otartej z cytryny
1/2 szklanki soku świeżo wyciśniętego z cytryny

Wykonanie:
Dno blaszki, bez boków, posmarować margaryną bezmleczną i wysypać kaszą manną.

Przygotować ciasto: białka jaj ubić na sztywną pianę i, ciągle ubijając, dodać po kolei cukier (dobrze ubić aż masa stanie się szklista), potem żółtka, następnie zmniejszyć obroty miksera do najmniejszych i dodać mąkę.
Przełożyć ciasto do blaszki i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut, przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone (patyczek po wetknięciu w ciasto i wyjęciu powinien być suchy).

Po wyjęciu w piekarnika pozostawić ciasto na 10 minut w blaszce i przełożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia.

Przygotować masę: w 1/2 szklanki mleka sojowego wymieszać mąkę ziemniaczaną, orkiszową i cukier, pozostałe mleko sojowe zagotować. Do gotującego się mleka sojowego wlać mieszankę mączną i ciągle mieszając i utrzymując ją na wolnym ogniu doprowadzić masę do zgęstnienia. Masę budyniową odstawić do ostygnięcia, od czasu do czasu mieszając.

Margarynę bezmleczną ubić mikserem na puszysto, ciągle ubijając dodawać stopniowo przestudzoną masę budyniową. Na koniec dodać powoli sok i skórkę z cytryny i ubić na gładko.

Przestudzony biszkopt przekroić na 3 części, każdą przełożyć masą cytrynową. Tort dowolnie udekorować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation