Kuchnia

wypieki

JESIENNE CIASTO MIGDAŁOWO-JABŁKOWE

składniki na formę o śr. 26cm
- 1 szkl pełnoziarnistej mąki pszennej
- 3/4 szkl tartych migdałów (mączka migdałowa)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 jajka
- 1/2 szkl cukru trzcinowego (radzę dać mniej)
- 1/2 szkl oleju (u mnie kokosowy)
- 5 jabłek (miałam 1 duże)
- płatki migdałowe (skończyły się i dałam płatki orzechów laskowych)

Rozgrzać piekarnik do 180°C. W średniej misce wymieszać obie mąki, proszek do pieczenia i cynamon. W dużej misce ubić jajka z cukrem na puszystą, gęstą masę. Nie przerywając ubijania, dodawać stopniowo olej, a następnie po łyżce mącznej mieszanki. Ciasto przelać do formy (jeśli nie jest silikonowa - wyłożyć ją najpierw papierem lub posmarować tłuszczem). Jabłka obrać i dowolnie pokroić. Ułożyć na wierzchu ciasta. Posypać płatkami migdałowymi. Piec 50 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation