Kuchnia

Cooking

Pączki w wersji light dla łakomczuchów na diecie

Składniki:
- 0,5 kg pszennej mąki razowej
- 250 ml letniego mleka
- 100 ml gęstego soku z gruszek
- 0,4 l rumu
- 40 g drożdży
- 160 g rodzynków
- 6 łyżek masła
- smalec
- 2 szczypty cynamonu
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Umyj rodzynki w gorącej wodzie, odsączone przełóż do miseczki z rumem i posyp cynamonem.
2. Mąkę przesyp do dużej miski, wkrusz drożdże, a następnie polej je mieszanką mleka i soku gruszkowego. Wszystko wymieszaj.
3. Przygotowane w ten sposób ciasto postaw w ciepłym miejscu na kwadrans.
4. Następnie wymieszaj przy pomocy widelca masło z zaczynem ciasta. Dodaj odrobinę soli.
5. Przykryj ciasto i odstaw do wyrośnięcia na 25 minut, a po upływie tego czasu starannie je ugnieć.
6. Teraz uformuj ciasto w okrągłą kulę i ponownie odstaw do wyrośnięcia na 20 minut.
7. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm.
8. Wytnij teraz przy pomocy okrągłej foremki (najlepiej o średnicy 6 cm) 40 porcji i odstaw je do wyrośnięcia na kolejny kwadrans.
9. Na połowę wyciętych krążków, nałóż wcześniej wymoczone w rumie rodzynki, brzegi posmaruj delikatnie maślanką i przykryj drugim krążkiem (zwracając uwagę, aby dokładnie zlepić brzegi).
10. Gotowe paczki smaż po obu stronach w rozgrzanym oleju w garnku.
11. Podawaj gorące, najlepiej w towarzystwie grzanego wina albo (w wersji superlight) zielonej herbaty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation