Kuchnia

Pyszne obiady

Cordon Bleu
Cordon Bleu przepis

Cordon Bleu to potrawa, którą w oryginale przygotowuje się z cielęciny. Istnieje też popularna odmiana tego dania, której bazą jest mięso drobiowe. Moje kotlety przygotowałam z piersi z kurczaka i nadziałam dobrej jakości szynką oraz serem. Mięso możecie formować w kieszonkę lub w roladkę. Mi zdecydowanie bardziej odpowiada pierwsza wersja.

Piersi z kurczaka z serem i szynką

CORDON BLEU

Składniki (na 2 porcje):
2 piersi z kurczaka (bez polędwiczek)
2 plastry szynki
2 plastry żółtego sera, np. Ementalera
sól i świeżo zmielony pieprz
mąka do obtoczenia
1 jajko
pół szklanki bułki tartej
Każdą pierś nacinamy wzdłuż na pół (nie do końca) i rozkładamy jak książkę. Mięso rozbijamy przez folię spożywczą. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na połowie mięsa układamy plaster szynki i sera (należy je przyciąć, by nie wystawały poza mięso). Przykrywamy drugą połową mięsa. Mięso możecie też zwijać w roladkę. Każdą pierś przyprawiamy z zewnątrz solą i pieprzem. Obtaczamy w mące, strzepujemy jej nadmiar. Kolejno zanurzamy w roztrzepanym jajku i panierujemy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso z obu stron na rumiano do momentu, aż mięso przestanie być różowe w środku.

Czas przygotowania: 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation