Kuchnia

przepisowo

SKŁADNIKI:

Spód:

150 g czekoladowych herbatników*
50g miękkiego masła

* dałam: 150g ciastek zbożowych i 1 łyżkę gorzkiego kakaa

Masa serowa:

1kg serka homogenizowanego typu quark (użyłam ser z wiaderka)
150g cukru
25g skrobi kukurydzianej (użyłam 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej)**
4 jajka
150ml kwaśnej śmietany 20% tłuszczu (użyłam 18%)
1 łyżka ekstraktu z wanilii (można użyć 1 łyżeczkę cukru waniliowego)
100g gorzkiej czekolady
100g mlecznej czekolady
100g białej czekolady
4 łyżki słodkiej śmietanki 30%

** ostatnim razem, jak piekłam to zapomniałam o mące, w ogóle jej nie dałam.

WKONANIE:

Spód:

Ciastka zmielić w malakserze lub włożyć do woreczka foliowego i zgnieść wałkiem na proszek. Wymieszać razem z masłem i kakaem. Otrzymaną masą wyłożyć dno tortownicy (dobrze ugnieść) o średnicy 23cm. Piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić do uzyskania temperatury pokojowej.

Masa serowa:

Ser z cukrem i ze skrobią zmiksować mikserem do uzyskania gładkiej masy. Przy nadal pracującym mikserze dodawać jajka, po jednym naraz. Następnie dodać kwaśną śmietanę i ekstrakt waniliowy. Zmiksować krótko, tylko do połączenia składników.

Białą czekoladę połamać, dać do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej (można to zrobić w mikrofalówce: nastawić na 360 W i 50 sekund, wyjąć lekko roztopioną i intensywnie mieszać do całkowitego rozpuszczenia). Do lekko przestudzonej, rozpuszczonej, czekolady dodać 1łyżkę śmietanki, wymieszać i stopniowo dodać 1/3 gotowej masy serowej (wagowo około 500g), mikserem na małych obrotach zmiksować, aż do połączenia składników. Tak samo postąpić z mleczną i gorzką czekoladą, z tym że do gorzkiej czekolady dodać 2 łyżki śmietanki.

Na podpieczony i ostudzony spód wlać białą warstwę, następnie łyżką bardzo ostrożnie i równomiernie nałożyć masę z mlecznej czekolady. Na samych wierzchu w taki sam sposób rozprowadzić masę z gorzkiej czekolady.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 min w 180ºC. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160ºC i piec jeszcze przez około 1 godziny – 1 godziny 15 minut. Masa serowa powinna by ścięta (sztywna wzdłuż brzegów) i lekko wilgotna w środku ciasta. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Ostudzony włożyć na kilka godzin do lodówki (co najmniej 4 godziny). Gdy będzie mocno zimny zdjąć obręcz tortownicy. Na drugi dzień jest najlepszy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation