Kuchnia

am am.......

Blok czekoladowy
Składniki:
pół szklanki wody
200 g masła
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy (op. 8 g)
3 -5 łyżek kakao
mleko w proszku (nie może być granulowane tylko miałkie ...w starym stylu np "Łaciate", należy przygotować niemal całe opakowanie i dodawać stopniowo do uzyskania odpowiedniej konsystencji - zwykle zużywam około 2 szklanek)
Dodatkowo
opakowanie herbatników
pół szklanki rodzynek
dowolne bakalie
Wykonanie

Wodę, masło, cukier, cukier waniliowy i 3 łyżki kakao umieścić w rondlu o grubym dnie. Na średnim ogniu gotować do powstania gładkiej masy (masło i cukier muszą się dokładnie rozpuścić) Nadal gotując dodawać stopniowo mleko, aż do uzyskania gęstej, czekoladowej, masy (uwaga! szybko się przypala, więc należy nieustannie mieszać łyżką lub malakserem).*
Najmniejszą keksówkę o długości 24 cm wyłożyć przezroczystą folią.
Rodzynki namoczyć we wrzątku, osuszyć. Bakalie rozdrobnić. Herbatniki połamać na większe cząstki. Wmieszać do lekko przestudzonej masy (będzie bardzo ciężko). Przełożyć masę do blaszki, wyrównać, nakryć z wierzchu folią i odrobinę docisnąć ręką. Schłodzić kilka godzin.
Uwagi i warianty przepisu
* Naszym celem jest uzyskanie gęstej i jednolitej, czekoladowej masy. Osiągnięcie celu wymaga kilku wskazówek:
by nie dopuścić do powstania grudek mleka w proszku do mieszania użyj malaksera i ... mężczyzny, bo to ciężka i nudna praca fizyczna
jeśli masa jest za rzadka - dosyp mleko
jeśli jest zbyt zbita - wlej wodę
jeśli jest blada - dosyp kakao
gdy wydaje ci się, że jest gotowa - spróbuj czy mleko w proszku dokładnie się rozpuściło i w razie konieczności jeszcze chwilę podgrzej, nieustannie mieszając.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation