Kuchnia

Zupy

Zupa z dyni

500 g dyni (obranej bez skóry i miąższu)
pół średniego selera
2-3 marchewki
1 kawałek imbiru , wielkości kciuka
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka cynamonu
sok z 1/2 cytryny
pół łyżeczki ostrej papryki
1/2 pęczka natki pietruszki
1 łyżka oliwy
sól, pieprz do smaku

Dynię kroimy na pół wybieramy miąższ z nasionami, następnie kroimy na mniejsze części i każdy kawałek obieramy ze skóry.

Selera, marchew i imbir również obieramy, płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki.

Kawałki dyni, marchewki, imbiru i selera zalewamy wodą tak aby wszystkie warzywa były zanurzone w wodzie. Dodajemy trochę soli, 1 łyżkę oliwy. Gotujemy około 30-40 minut na wolnym ogniu.

Gdy warzywa będą miękkie dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, cynamon, paprykę słodką oraz curry.

Zdejmujemy garnek z palnika i za pomocą blendera miksujemy zawartość garnka, tak by zupa miała jednolitą, gładką konsystencję. Jeśli będzie zbyt gęsta, możemy rozcieńczyć ją wrzątkiem.

Na koniec doprawiamy zupę do smaku świeżo zmielonym pieprzem i solą.

Serwujemy gorącą z odrobiną kwaśnej śmietany oraz posiekaną natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation