Kuchnia

troche pieprzu ... troche soli ...

Maślany chlebek Malinki

Składniki:

mąka pszenna [540 g] (Najlepsza luksusowa lub tortowa)

mleko [330 ml] (2%)

masło [3 łyżeczki] (Najlepsze osełkowe)

sól - płaska łyżeczka [1.5 łyżeczki ]

cukier [3 łyżeczki]

drożdże [1 op.] (suche - najlepsze dr Oetker)

masło [2 łyżki] (Do posmarowania formy) + mąka do opruszenia

Do miski wlewamy letnie mleko dodajemy masło, sól, cukier i drożdże. Dokładnie mieszamy, że postał jednolity płyn. Dosypujemy mąkę i wyrabiamy drewnianą łyżką ok. 15 minut - ciasto będzie odchodziło samo od łyżki.



Podłużną keksówkę smarujemy masłem i wysypujemy krupczatką. Ciasto przekładamy do foremki i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.



Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 150 -160 stopni z termoobiegiem przez ok. 40-50 minut - aż skórka będzie miała jasnobrązowy kolor.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation