Kuchnia

Mini desery: mussy, mini ciasta, puddingi

Mrożony suflet z białej czekolady z rabarbarem

2 szklanki rabarbaru
115 g cukru
1 łyżka ekstraktu wanilii

Rabarbar posiekać, wrzucić do rondla, dodać cukier i ekstrakt. Gotować przez kwadrans na średnim ogniu, aby otrzymać gęstą masę. Zmiksować blenderem i ostudzić. Zrobić kołnierzyki do kokilek, wziąć pasek pergaminu, owinąć wokół krawędzi kokilki i przytrzymać gumką.

320 ml śmietany kremówki
225 g białej czekolady
2 jaja
szczypta soli
3 łyżki cukru
2 łyżki wody
2 łyżki brandy

Roztopić białą czekoladę żeby nie było grudek, śmietanę ubić. Oddzielić białka od żółtek. Wlać białka do miski nad rondlem z wrzącą wodą. Ubić ze szczyptą soli i jedną łyżką cukru. Do żółtek dodać dwie łyżki cukru, dwie łyżki wody i dwie łyżki brandy. Postawić miskę nad rondlem z wrzącą wodą i ubijać masę na małym ogniu. Dodać roztopioną czekoladę i wymieszać trzepaczką, masa powinna przestygnąć. Dodać połowę bitej śmietany, ostrożnie wywieszać łyżką. Dodać resztę bitej śmietany i wymieszać, dodać pianę z białek, szybko wymieszać. Dodać cały rabarbar i szybko wymieszać. Masę przelać do kokilek tak, aby masa sięgała dwa centymetry ponad krawędź, wygładzić wierzch i włożyć do zamrażalnika.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation