Kuchnia

Przepisy

Kremowy deser z daktyli, chia i banana
Składniki:
(na 2 porcje po 250 ml)

150 g suszonych daktyli
1 dojrzały banan
400 ml mleczka kokosowego
4 łyżeczki nasion chia
1 kiwi
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżeczki naturalnego kakao
1 łyżeczka naturalnego miodu lub ksylitolu do smaku
1 łyżka ekstraktu z wanilii


Przygotowanie:

Mleczko delikatnie podgrzać, podzielić na pół i do jednej części włożyć pokrojone daktyle, a do drugiej wsypać nasiona chia i dodać miód. Odstawić na co najmniej 2 - 3 godziny, a najlepiej na całą noc, aby zmiękły i napęczniały.
Banana obrać i pokroić, włożyć do misy blendera, dodać sok z cytryny i rozdrobnić do postaci kremu. Krem podzielić na pół i przełożyć do pucharków.
Daktyle łącznie z mleczkiem po dodaniu kakao i ekstraktu dokładnie rozdrobnić do powstania kremu. Podzielić na pół i wyłożyć na warstwę z banana.
Chia dokładnie wymieszać i wyłożyć na krem daktylowy.
Kiwi obrać, przekroić na 4 części, a następnie w niezbyt grube plasterki i wyłożyć na warstwę z nasion chia.
Deser dobrze smakuje od razu po zrobieniu, jak również schłodzony.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation