Kuchnia

bezglutenowa

Pasztet z czerwonej soczewicy

Składniki:
1 szklanka czerwonej soczewicy
2 szklanki wrzątku
3 ziarna ziela angielskiego
3 goździki
500 g obranej marchewki
100 g obranej i pokrojonej w kostkę cebuli
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru świeżego
12 łyżek oleju
3 jajka
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu z kolendrą
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego
szczypta chili


Soczewicę płuczę, zalewam 2 szklankami wrzątku, dodaję ziele angielskie, goździki i pół łyżeczki soli i gotuję bez przykrycia przez kilka minut, aż woda odparuje, a soczewica zacznie się rozpadać i całość zgęstnieje. Z soczewicy wyjmuję przyprawy.
Marchewkę myję, obieram, płuczę i ścieram na tarce na małych oczkach. Cebulę, czosnek i imbir obieram, kroję w małą kosteczkę. Na 2 łyżkach oleju podsmażam posiekany imbir, czosnek i cebulę, na koniec dodaję kumin, curry, pieprz z kolendrą i chwilę przesmażam. Dodaję resztę oleju, a po chwili startą marchewkę i smażę przez kilka minut, aż zmięknie. Pozostawiam do ostudzenia.
Do ostudzonej masy soczewicowej wbijam jajka i dokładnie mieszam. Łączę wszystko z podsmażoną marchewką z przyprawami. Doprawiam do smaku.
Masę przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki o wymiarach 10 cm na 25 cm. Wstawiam foremkę do nagrzanego do 200*C piekarnika i piekę przez 1 godzinę, aż boki zaczną odstawać od formy. Wyjmuję z pieca i pozostawiam do ostudzenia, wyjmuję z formy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation