Kuchnia

bezglutenowa

Falafele pieczone w piekarniku (z kaszy jaglanej)
oryginalny przepis pochodzi ze strony farmonplate.com
(na 18 sztuk)

Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki wody
1 łyżeczka soli
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
1/2 szklanki liści mięty
1/2 szklanki liści pietruszki
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka czarnego pieprzu (świeżo zmielonego)
1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Na rozgrzanej patelni prażcie kaszę przez kilka minut. Zalejcie wodą, doprawcie solą, dokładnie zamieszajcie i zagotujcie. Zmniejszcie ogień i gotujcie pod przykryciem przez 15-20 minut, aż cały płyn odparuje. Zdejmijcie z ognia, odstawcie na 10 minut pod przykryciem. Zruszcie widelcem i odstawcie na bok do całkowitego ostygnięcia.

Rozgrzejcie piekarnik 175 stopni (górna i dolna grzałka).

Do miski miksera wrzućcie drobno pokrojoną cebulę, rozgnieciony czosnek, oliwę, grubo posiekaną miętę i pietruszkę, przyprawy i proszek do pieczenia. Miksujcie na dużych obrotach przez 30 sekund, tylko żeby posiekać składniki. Dodajcie 1 szklankę ugotowanej kaszy jaglanej, miksujcie przez minutę, aby powstała plastyczna masa. Dodajcie do pozostałej kaszy i dokładnie wymieszajcie, doprawcie do smaku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation