Kuchnia

bezglutenowa

Deser a'la monte z kaszy jaglanej - przepis Marty

Składniki:

50 g kaszy jaglanej
50 g masła orzechowego (najlepiej z orzechów arachidowych lub laskowych)
1 łyżka syropu klonowego
100 ml mleka kokosowego
1 płaska łyżka naturalnego kakao
szczypta soli morskiej

Kaszę jaglaną przepłukać wrzątkiem, a następnie przelać zimną wodą. Ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu (u mnie stosunek wody do kaszy 2:1, gotowałam przez 15 minut). Dodać pozostałe składniki poza kakao i zmiksować blenderem na gładki krem. Do połowy dodać kakao i ponownie zmiksować. Przełożyć warstwowo do pucharka i podawać od razu lub przechowywać w lodówce – ale deser będzie wtedy bardziej gęsty.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation