Kuchnia

slodkosci

Puszek okruszek.

Składniki:
Biszkopt:
• 3 jajka
• 60g mąki pszennej
• 60g mąki ziemniaczanej
• 100g cukru
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżka wody
Masa migdałowa:
• 150g cukru
• 3 łyżki mleka
• 2 łyżki płynnego miodu
• 150g masła
• 300g migdałów w płatkach
Bita śmietana I:
• 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
• cukier puder do smaku (dałam 1 łyżkę)
• 3 łyżeczki żelatyny
Biała śmietana II:
• 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
• cukier puder do smaku (dałam 1 łyżkę)
• 3 łyżeczki żelatyny
• kakao do koloru (dałam 1,5 łyżki)
Dodatkowo:
• 1 puszka masy krówkowej (400g) lub puszka słodkiego mleka skondensowanego*
• okrągłe biszkopty (ok. 110g, 24 sztuki)
• 3- 4 kostki czekolady do posypania z góry (dałam kakao)
Sposób przygotowania:
1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godz. (Puszka musi być cały czas pokryta wodą).
2. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Dodać wodę. Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
3. Przygotować masę migdałową. Cukier, mleko, miód i masło przełożyć na garnka. Podgrzewać, mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Dodać migdały, wymieszać i podsmażyć, aż masa trochę zgęstnieje.
4. Na biszkopcie rozsmarować masę krówkową, na nią wyłożyć ciepłą masę migdałową. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
5. Przygotować bitą śmietanę I. Żelatynę namoczyć w 60ml (ok. ¼ szklanki) zimnej wodzie. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzać ją, ciągle mieszając, aż się rozpuści. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i letnią żelatynę. Bitą śmietanę wyłożyć na warstwę migdałową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation