Kuchnia

slodkosci

Składniki
Ciasto:
2 jajka + 2 żółtka
2/3 szkl. cukru
3/4 szkl. mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao
Masa:
20 dag wiórków kokosowych
2 szkl. mleka
1/2 kostki masła
2 łyżki cukru pudru
2 białka
Ponadto:
galaretka o dowolnym smaku (u mnie truskawkowa)

Przygotowanie:
Ciasto:
Białka ubić, dodać cukier, następnie żółtka i ubijać do momentu, aż masa będzie kremowa, a cukier całkowicie się rozpuści. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do średniej wielkości blaszki (u mnie 23 x 25 cm) wyłożonej pergaminem. Piec w temp. 170 st.C. przez 20–25 minut.

Masa:
Galaretkę przyrządzić według przepisu na opakowaniu i odstawić do wystygnięcia. Wiórki kokosowe gotować w mleku, od czasu do czasu mieszając do momentu, aż powstanie gęsta masa. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodawać ostudzoną masę kokosową oraz ubitą na sztywno pianę z dwóch. Gotową masę wyłożyć na wcześniej upieczony biszkopt , wyrównać i schłodzić. Gdy masa zastygnie, zalać tężejącą galaretką, a na wierzch wyłożyć bezę. Ja bezę piekłam na oko :) ubiłam 3 białka z cukrem narysowałam na papierze wymiar foremki…;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation