Kuchnia

slodkosci

"Smerfetka" - sernik na zimno

* robiłam w foremce 24*24 cm

Składniki:
na biszkopt:
3 jajka
1/2 szklanki maki
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem, ubijając dodawać po żółtku. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i delikatnie wymieszać. Piec około 20 minut w 170*C, przestudzić.

warstwa serowa:
500 g serka trzykrotnie mielonego
4 żółtka
3/4 szklanki cukru pudru
1 kostka masła
2 galaretki cytrynowe rozpuszczone w 2 szklankach wody

Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Ucierając dodać ser. Na końcu dodać płynne ale wystudzone galaretki.

Tężejącą masę wylać na biszkopt i odstawić do lodówki, aż całkiem stężeje.

pianka niebieska:

4 białka
3/4 szklanki cukru
1 galaretka turkusowa

Galaretkę rozpuścić w szklance wody, wystudzić. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Do piany delikatnie wmieszać tężejącą, ale jeszcze płynną galaretkę. Całość wyłożyć na warstwę serową.

wierzch:
galaretka niebieska ,
Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wody, wylać na zastygłą piankę. Z racji tego, że ciasto robione jest z surowych jajek, należy je przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation