Kuchnia

Kulinaria

Ciasto bananowe

Składniki (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
50g poszatkowanej, gorzkiej czekolady z zawartością kakao 60%
2 dojrzałe banany
3 łyżki soku z cytryny
szczypta soli
150g miękkiego masła
3 jajka
1 opakowanie cukru wanilinowego
3/4 szklanki cukru
120g śmietany 18%
300g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
Wierzch:
150g mlecznej czekolady
3 łyżki masła
Kolorowa posypka cukrowa

Ciasto:
1. Banany obrać, włożyć do miseczki i rozgnieść widelcem. Dodać sok z cytryny, wymieszać.

2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą.

2. Masło utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli (ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty). Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę miksować, aż składniki się połączą.

3. Do masy wsypać mąkę i wlać śmietanę, wszystko dokładnie, ale krótko wymieszać.

4. Do ciasta dodać banany, czekoladę i wymieszać łyżką, ale tak, żeby składniki się dobrze połączyły.

5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 22cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wierzch wyrównać i ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji góra-dół (piekłam na najniższym poziomie piekarnika). Piec przez około 60-65 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

Wierzch:
6. Mleczną czekoladę razem z masłem roztopić na parze (w miseczce ustawionej nad gotującą się wodą) lub w rondelku z grubym dnem.

7. Ciasto przełożyć na paterę lub talerz, posmarować wierzch czekoladą i udekorować posypką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation