Kuchnia

Słodkości

cantuccini alla mandorla ( biscotti z migdałami)
250g maki pszennej
200g drobnego cukru
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki esencji waniliowej
2 jajka + 1 żółtko
100g podprażonych i posiekanych migdałów (z braku takowych uzyłam migdałow w płatkach)
1 żołtko roztrzepane z odrobina wody do posmarowania ciasta
Piekarnik nagrzać do 180 st C.
Wszystkie składniki wymieszać, na końcu wgnieść migdały. Uformowac z ciasta 3 wałki o grubości ok 4 cm, ulożyc na blasze wylożonej papierem, posmarować żółtkiem, wstawic do piekarnika na ok 30 minut. Po lekkim zbrązowieniu wyjąc, pokroic ukosnie na paski.
Zmniejszyc temperature piekarnika do 150 st C, pokrojone ciastka ponownie włożyć do wysuszenia na ok 30 - 40 minut. Ostudzic.
Ciasteczka dają się przechowywać przez dłuzszy czas w puszce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation