Kuchnia

Babeczki, ciasteczka, rogaliki . . .

Mini serniczki z oreo.


Składniki na 12 babeczek (w tradycyjnych formach do muffinów):

20 ciasteczek oreo
320 g delikatnego twarożku, bądź zmielonego przynajmniej dwukrotnie półtłustego twarogu
1/3 szklanki cukru
2 jajka
1/3 szklanki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, formę na muffiny wykładamy papilotkami, a na ich spód kładziemy po jednym całym ciasteczku oreo.
Twarożek miksujemy wraz z cukrem i ekstraktem waniliowym, dodajemy jajka i dalej mieszamy. Następnie dolewamy śmietany wraz ze szczypta soli i ubijamy, do uzyskania ładnej, puszystej masy.

Pozostałe ciasteczka kruszymy i wsypujemy do misy, po czym delikatnie wszystko razem łączymy. Przelewamy po równo do papilotek i wstawiamy do piekarnika na 25 min.

Po tym czasie wyciągamy i zostawiamy do ostudzenia. Dobrze jest włożyć serniczki przed podaniem na 2-3 godziny do lodówki.

W wersji dla czekoladoholików rozpuszczamy jeszcze w kąpieli wodnej tabliczkę czekolady, dolewamy łyżkę słodkiej śmietany kremówki i mieszamy. Nakładamy łyżką na wierzch babeczek i dekorujemy kawałkiem oreo.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation