Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Składniki
•ok. 220-250 g herbatników
•150 g masła miękkiego
•budyń przygotowany w 2/3 porcji mleka (1,5 szklanki)
•300 g masy kajmakowej
•1/2 szklanki wiórków kokosowych lub orzechów
•mleko do moczenia herbatników (ok. 1/3 szkl)
•ew.kakao do smaku


Krok 1. Przygotowuję budyń w mniejszej ilości mleka niż zalecane na opakowaniu, tak by był bardzo gęsty. Dodaję do tego masło (polecam do ciepłego, jeśli miewacie problem z rozwarstwianiem się kremu tego typu), miksuję, dodaję wiórki i mieszam.




Krok 2. Na desce lub paterze kładę pierwszą warstwę herbatników (6-8) każdy obtoczony w mleku, to smaruję kremem, potem znów herbatniki namoczone w mleku i masa krówkowa (jak gęsta to podgrzewam w garnku z wodą) i tak naprzemiennie aż skończą się składniki.




Krok 3. Z wierzchu smaruję krem i dekoruję kakao, czekoladą lub owocami, można też nie dekorować :) Chować do lodówki na minimum godzinę a najlepiej na całą noc. Kroję w malutką kostkę lub plasterki. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation