Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Składniki
•350 g mąki
•7 g drożdży suchych lub 14 g świeżych
•160 g mleka
•1 duże jajko
•20 g oleju
•6 łyżek cukru
•1 łyżeczka cukru z wanilią
•ok. 350 g jagód
•jajko do smarowania jagodzianek


Krok 1. Zaczynam od ciasta drożdżowego. Drożdże świeże rozpuszczam w mleku, suszone dodaje bezpośrednio do pozostałych składników. Wszystkie składniki umieszczam w misce i mieszam.




Krok 2. Wyrabiam dokładnie ciasto drożdzowe ok. 10 minut aż będzie elastyczne i gładkie. Wyrabiając nie dodawajcie zbyt wiele mąki aby nie było twarde.




Krok 3. Zostawiam ciasto do wyrastania aby podwoiło swoją objętość. Orientacyjny czas to 1 godzina.




Krok 4. Wałkuję ciasto na prostokąt, kładę jagody, obsypuję cukrem i zwijam.




Krok 5. Wkładam do formy z kominem i zlepiam brzegi. Jeśli nie macie formy z kominem to do środka włóżcie małe naczynko żaroodporne, jak na zdjęciu. Odstawiam na 30-40 minut by podrosło.




Krok 5. Smaruję rozkłóconym jajkiem i wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika. Czas pieczenia to ok. 40-45 minut, sprawdzam patyczkiem. Po wystudzeniu lukruję lub posypuje cukrem pudrem. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation