Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Jakiś czas temu znalazłam Stefankę na Stylowi.pl niestety bez przepisu:)
Wobec tego dodaję przepis,który znalazlam na stronie kotlet.tv



Przepis na kawową stefankę
•Czas: ok. 1 godzina
•Ilość porcji: 2-3

Składniki
•ok. 220-250 g herbatników
•250 g masła miękkiego
•ok. 1/2 szklanki cukru pudru
•1 łyżeczka cukru waniliowego
•3 łyżeczki kawy sypkiej rozp.
•5 łyżeczek kawy zaparzonej
•ew.kakao do smaku
•kawa lub kakao do posypania
•mleko do moczenia herbatników (ok. 1/3 szkl)


Krok 1.

Najpierw masło w temperaturze pokojowej ucieram z cukrem pudrem i cukrem waniliowy (lub aromatem) na gładki, jasny puch.

Dodaję do tego kawę płynną i tą sypką, ewentualnie troszkę kakao, miksuję i sprawdzam, czy coś dosłodzić albo dodać kawy.






Krok 2.

Herbatniki maczam w mleku i układam na desce lub paterze, ja ułożyłam 2 x 6 może to wydawać się niewiele, ale stefanka jest podzielna, możecie też 4 x 8 lub inna kombinację :)

Każ warstwę smaruję kremem.






Krok 3.

I znowu herbatniki obtoczone w mleku, krem i tak do skończenia składników. Mi wyszło 7 pięter :)






Krok 4.

Z wierzchu smaruję kremem, dekoruję rozpuszczalną kawą i kakao.

Chowam do lodówki na kilka godzin by stefanka się zmacerowała (!) potem kroję ostrym nożem lub nożem z ząbkami na ok. pół centymetrowe kawałki. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation