Biżuteria

Biżuteria, atelier, biżuteria

sernik kawowy
Składniki:

Spód:
- 1 i 3/4 szklanki zmielonych herbatników czekoladowych (dałam murzynki kakaowe)
- 1/3 szklanki roztopionego masła

Nadzienie serowe:
- 56 g półsłodkiej czekolady, posiekanej drobno (dałam gorzką czekoladę)
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki likieru kawowego lub wody
- 680 g serka śmietankowego ( creem cheese)
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 jajka
tortownica o średncy 20 cm wysmarowana masłem

Zemleć ciastka w malakserze, dodać stopione masło, wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Uzyskaną masą wyłożyć dno i boki tortownicy na wysokość 5 cm. Masę wyrównać i dokładnie ugnieść. Formę włożyć do lodówki.

W rondelku zmieszać czekoladę, 2 łyżki wody i rozpuszczalną kawę.
Podgrzewać na małym ogniu do czasu, aż czekolada zacznie się topić.
Zdjąć z ognia, dodać likier lub 2 łyżki wody, wymieszać, odstawić do przestygnięcia.

Serek wymieszać z cukrem, mąką i esencją waniliową do uzyskania kremowej masy. Nie ubijać zbyt długo. Dodać jajka ( wszystkie na raz), wymieszać do połączenia składników.
Z uzykanej masy serowej odlać do drugiego naczynia 2 szklanki, przykryć i odstawić.
Do pozostałej masy dodać wystudzoną czekoladę, wymieszać.
Wylać masę na spód z herbatników, postawić tortownicę na blasze i wstawić do piekarnika na 30 minut ( temp. 176 stopni C). Po tym czasie wyjąć, ostrożne wlewać po kręgu pozostawioną uprzednio masę serową, dając się jej samej rozprowadzić. W ostateczności - delikatnie wyrównać łopatką. Wstawić do piekarnika na następne 25 minut. Wyjąć sernik, chłodzić przez 10 minut na metalowej kratce . Po tym czasie przeciągnąć nożem wzdłuż ścianek tortownicy i zostawić sernik do zupełnego ostudzenia.
Zdjąć obręcz tortownicy i włożyć ciasto do lodówki przynajmniej na cztery godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation