Kuchnia

Serniki

Sernik z czekoladą

Piekarnik rozgrzej do 170 stopni Celsjusza
Użyłam okrągłej formy o średnicy 23 cm, nasmarowałam masłem i wyłożyłam papierem do wypieków.


Składniki

150 g ciasteczek owsianych
15 g prażonych płatków migdałowych
60 g masła rozpuszczonego
75 g ciemnej czekolady połamanej na kawałki (użyłam 70 % )
150 g cukru pudru
250 ml kwaśnej śmietany 18 %
600 g kremowego twarogu
2 duże jajka
1 łyżeczka zapachu waniliowego


Połam ciastka na małe kawałki i wrzuć do miksera wraz z migdałami. Zmiksuj, zmieszaj z masłem i miksuj do jednolitej masy. Przełóż do formy i piecz 10-15 min.
Zmniejsz temp. do 140 st.C
W żaroodpornej misce, ustawionej nad garnkiem z wrzącą wodą, rozpuść czekoladę. Mieszaj, aż osiągnie gładką konsystencję i zestaw z ognia.
W dużej misce zmiksuj pozostałe składniki. Otrzymaną masę nałóż do formy i wyrównaj jej powierzchnię, aby usunąć duże bąble powietrza. Polej na wierzchu rozpuszczoną czekoladę, tworząc różnorodne zawijasy.
Piecz 30 min, aż masa serowa zetnie się na brzegach, jednak w końcu pozostanie niezestalona. Wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto, by powoli ostygło, najlepiej przez noc. Podczas stygnięcia sernik będzie się zestalał. Zbyt wczesne wyjęcie z piekarnika może spowodować, że ciasto opadnie.
Wyjmij sernik z formy i przełóż na talerz lub podstawkę do ciast. Najlepiej podawać po dokładnym wystudzeniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation