Inne

♥ Archi ♥, architecture, Architektura

Tort mandarynkowo- serowo-makowy

Składniki:
125g margaryny
250g cukru
3 jajka
150g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 listków żelatyny ( = 4,5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku)
mandarynki w puszce (ok. 350g- waga samych owoców)
250g słodkiej śmietany 30- 36%
2 łyżeczki cukru waniliowego
300g serka mascarpone (lub 250g serka mascarpone + 50g twarożku śmietankowego)
150g gęstej, kwaśnej śmietany
4 łyżki soku pomarańczowego
1 opakowanie gotowej masy makowej (250g)
1 opakowanie polewy do tortów przeźroczystej (Tortenguss) lub galaretka koloru żółtego lub pomarańczowego
ewentualnie płatki migdałowe do posypania

Sposób przygotowania:
Margarynę z 125g cukru utrzeć mikserem na jednolitą masę. Dalej ubijając dodać po jednym jajku.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera. Mąkę dodać do utartej masy.
Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać mąką. Wyłożyć ciasto.
Piec w nagrzanym piekarniku około 20 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Mandarynki odsączyć na sitku. Potrzebne będzie ¼ litra soku z mandarynek. Połowę mandarynek pokroić na mniejsze kawałki.
Słodką śmietanę ubić, dodając pod koniec ubijania cukier waniliowy.
Mascarpone, kwaśną śmietanę, 100g cukru i sok pomarańczowy utrzeć na gładką masę mikserem. 2 łyżki masy serowej połączyć w osobnej misce z gotową masą makową. Odstawić na bok.
Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki kremu serowego i wymieszać, a następnie dodać do reszty kremu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation