Kuchnia

Mniam...

Ciasto
6 jajek
150 g cukru (drobnego do wypieków)
150 g mąki pszennej
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g masła (roztopionego, ale nie gorącego)
150 ml porto
Masa
300 ml śmietanki kremówki (36%)
250 g sera mascarpone
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (nie aromatu)
4 łyżki dżemu wiśniowego
Polewa
40 g gorzkiej czekolady
40 g mlecznej czekolady
40 g masła
3 łyżki mleka
Przygotowanie:

Masa
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, ser mascarpone, ekstrakt z wanilii i dokładnie mieszamy na jednolitą masę.
Ciasto
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy do miski.
Jaja myjemy, rozbijamy i oddzielamy białka od żółtek.
Za pomocą miksera lub robota kuchennego ubijamy białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy, łyżka po łyżce, cukier. Kiedy cały cukier jest już zmieszany z białkami, zmniejszamy obroty robota na niskie i dodajemy, po jednym żółtka, aż do całkowitego wymieszania.
Ciągle mieszając mikserem dodajemy, wymieszane wcześniej, suche produkty, podobnie jak cukier, łyżka po łyżce, cały czas mieszając mikserem na bardzo niskich obrotach.
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (z termoobiegiem).
Brzegi i dno formy do pieczenia smarujemy odrobiną masła, przekładamy nasze ciasto do formy i pieczemy w piekarniku przez 30 minut, do tzw. suchego patyczka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation