Kuchnia

Mniam...

Walentynkowa śmietanka czekoladowa

Składniki na dwie porcje:
150 ml śmietany kremówki
100 g mlecznej czekolady
Dodatkowo:
ulubione owoce (u mnie obrane ze skórki i błonek pomarańcze)
Wykonanie:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (w miseczce nad garnkiem z gotującą się wodą), nieustannie mieszając aż do jej rozpuszczenia. Z jednej łyżeczki rozpuszczonej czekolady możemy przygotować mini dekoracje (u mnie serduszka uformowane na papierze do pieczenia, schłodzone w lodówce i zdjęte za pomocą łopatki do sera).

Śmietanę ubijamy na sztywno i stopniowo po łyżce dodajemy rozpuszczoną, wystudzoną czekoladę (po każdej łyżce delikatnie mieszamy masę śmietanową). Zanim dodamy czekoladę, można odłożyć dwie łyżki "czystej" śmietanki do dekoracji.
Deser jest właściwie gotowy. Można teraz zmieszać go z ulubionymi owocami, przełożyć do miseczek, ozdobić kleksem śmietany i dekoracjami przygotowanymi z czekolady.

Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation