Kuchnia

Mniam...

CIASTO MIODOWNIK – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA CIASTO MIODOWE:

500 g mąki tortowej
200 g cukru białego lub brązowego
3 jajka
100 g masła
70 g miodu naturalnego
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

SKŁADNIKI NA KREM:

400 ml mleka
3 jajka
50 g mąki ziemniaczanej
350 g masy kajmakowej
30 g miodu
200 g masła, temp. pokojowa
3 łyżki kwaśnej śmietany 18%

Mąkę przesiewamy. Do dosyć dużego garnka koniecznie o grubym dnie przekładamy masło razem z miodem i cukrem. Następnie dodajemy lekko roztrzepane jajka i podgrzewamy na średnim ogniu, cały czas mieszamy. Od momentu roztopienia składników podgrzewamy jeszcze przez 5-7 min (nie doprowadzać do wrzenia). Pod koniec dodajemy sodę i mieszamy, aż uzyskamy jasną i puszystą masę, która powinna podwoić swoją objętość. Zdejmujemy z ognia i dodajemy przesianą mąkę. Wyrabiamy ciasto mikserem z końcówką tzw. hakiem, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Zostawiamy do wystudzenia przykrywając ściereczką. Ostudzone ciasto formujemy w kulkę, którą dzielimy podobnie jak rogaliki na osiem części. Każdą formujemy w kuleczkę. Następnie rozwałkowujemy na każdą na placki o śr. około 26 cm. Przekładamy po jednej na papier do pieczenia, nakłuwamy wszędzie widelcem i pieczemy w temp. 200 C przez ok. 3 minuty do zezłocenia. Szybko przekładamy ciasto na blat i wykrawamy okrąg o średnicy 24 cm. Skrawki ciasta zostawiamy na później. Postępujemy dokładnie tak samo z pozostałymi 7 częściami ciasta. Po upieczeniu wszystkich 8 warstw ciasta pozostałe skrawki lekko kruszmy, przekładamy na blaszkę do pieczenia i podpiekamy jeszcze przez 3-4 min w 200 C. Zostawiamy do wystudzenia i miksujemy na niewielkie kawałeczki, które posłużą później do obsypania wierzchu ciasta.

Jajka na krem mieszamy z przesianą mąką ziemniaczaną. Mleko lekko podgrzewamy i wlewamy stopniowo, cały czas mieszając do jajek. Przekładamy na średni ogień i mieszamy, aż masa dobrze zgęstnieje. Gotową masę (budyń) owijamy folią i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Do ostudzonej masy budyniowej dodajemy masę kajmakową i miód, miksujemy. Masło miksujemy na tzw. puch, następnie stopniowo dodajemy masę budyniowo-kajmakową. Na koniec mieszamy masę ze śmietaną. Jeśli masa wydaje się za rzadka można ja wstawić do lodówki na 1-2 godz do lekkiego zgęstnienia.

WYKONANIE:

Jeden blat ciasta układamy na talerzu lub tortownicy lekko oprószamy zmielonymi kawałkami ciasta, następnie wylewamy ok. 5-6 łyżek masy i ponownie lekko oprószamy zmielonym ciastem. Przykrywamy drugim blatem i postępujemy dokładnie tak samo, aż do wykorzystania składników. Wierzch i boki ciasta smarujemy masą, na koniec obsypujemy zmielonymi kawałkami ciasta. Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Blaty pod wpływem masy staną się miękkie.

UWAGA: ja blaty lekko nasączałam wodą z sokiem z cytryny, ale nie jest to konieczne.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation