Kuchnia

tarty na słodko

Prosta tarta z borówkami


składniki na kruche ciasto (z przepisu P. Herme):

1 strąk wanilii
250g mąki
125g masła, w temp. pokojowej
100g cukru pudru
1 żóltko
2 łyzki zimnej wody

Wanilię rozciąć i wyskrobać ziarenka. Mąkę wsypać do miski, dodać masło w kawałkach i waniliowe ziarenka. Rozcierać palcami aż powstaną grudki, dodać cukier i wymieszać. Wbić żółtko, wlać wodę. Zagnieść ciasto, uformować dysk, owinąć w folię spożywczą i schłodzić 1h. Przygotować foremkę* - wysmarować masłem i oprószyć mąką.

składniki na nadzienie:

500g borówek polskich, mogą być mrożone
80g cukru
skórka z 1 cytryny, posiekanej
sok z 1/2 cytryny
3 łyżki mąki ziemniaczanej

Borówki wymieszać w dużym garnku z cukrem, skórką i sokiem z cytryny. Podgrzewać na wolnym ogniu. Pogotować ok. 7 minut, potem dodać mąkę rozpuszczoną w kilku łyżkach wody. W zależności od smaku można dodać więcej cukru lub soku z cytryny. Ostudzić.

2/3 ciasta rozwałkować na duży placek. Wyłożyć nim foremkę, nadmiar ciasta odciąć i połączyć z pozostałą 1/3. Spód obciążyć papierem do pieczenia z wysypanym suchym ryżem/fasolą. Podpiec 12 minut w 180st.C. Ściągnąć papier z ryżem, podpiec jeszcze 5 minut. W tym czasie resztę ciasta rozwałkować i pociąć na paski. Na podpieczonym spodzie rozsmarować nadzienie owocowe, rozłożyć paski z ciasta i zapiec jeszcze ok. 20 minut aż ciasto zarumieni się na złotobrazowo. Przed krojeniem ostudzić. Tartę można polukrować lub oprószyć cukrem pudrem. Najlepsza na drugi dzień :)

*u mnie kwadratowa foremka 24x24cm, może to być również okrągła forma na tartę o średnicy ok. 26cm.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation