Kuchnia

POLIP

RAZOWE RACUCHY Z BANANAMI

Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej razowej
1 jajko
2 żółtka
3 łyżki cukru z wanilią
1,5 szklanki mleka
14 g drożdży suchych (2 opakowania) lub 28 g drożdży świeżych
2 łyżeczki soku z cytryny
3 duże dojrzałe banany

Banany pokroić w plasterki, wymieszać z sokiem z cytryny.
Pozostałe składniki umieścić w obszernej misce, wymieszać dokładnie widelcem (jeśli używacie drożdży świeżych najpierw zrobić rozczyn*). Dodać pokrojone banany, wymieszać. Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie - jeśli tak jest można dodać łyżkę lub dwie mąki. Przykryć kuchennym ręczniczkiem, odstawić do wyrośnięcia na około 1 - 1,5 godziny (ciasto powinno podwoić objętość).
Wyrośnięte ciasto nabierać dużą łyżką i smażyć na rozgrzanym oleju, z obu stron, odwracając na drugą stronę kiedy powierzchnia racuchów pokryje się pęcherzykami powietrza. Odkładać na papierowy ręcznik kuchenny do odsączenia.
Podawać ciepłe z pudrem lub ulubionym dżemem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation