Samochody i motocykle

Surówki&Sałatki

Przepis na sałatkę z roszponki


Sałatka z roszponki i pomidorów
Co kupić
300 g roszponki
150 g sera typu greckiego
1/2 szklanki ziaren słonecznika
6 pomidorów
2 szklanki pokrojonego w kostkę miąższu chleba
4 łyżki tartego sera grana padano
6 łyżek oliwy z oliwek
4 łyżki ketchupu
1 łyżka musztardy rosyjskiej
2 łyżki białego octu winnego
Jak zrobić
poziom: łatwy porcji: 4 czas: 15min
Przygotowanie
Na suchej patelni prażymy ziarna słonecznika i przekładamy je do miseczki.
Ketchup, musztardę, ocet winny oraz 2 łyżki oliwy z oliwek mieszamy razem.
Pokrojony w kostkę miąższ chleba przekładamy do dużej miski. Skrapiamy go pozostałą oliwą z oliwek, dodajemy starty parmezan i całość dokładnie mieszamy. Chleb wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy, aż grzanki zrobią się rumiane. Następnie zdejmujemy je z patelni.
Umytą i osuszoną roszponkę przekładamy do miski. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki pomidory oraz pokruszony ser typu greckiego. Do sałatki dodajemy grzanki oraz prażone ziarna słonecznika. Całość skrapiamy dressingiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation