Samochody i motocykle

Surówki&Sałatki

Imbirowo - cytrynowe krewetki z chilli na grzankach
Co kupić
drobno posiekany imbir: 2 czubate łyżki
surowe krewetki, obrane, bez czarnej żyłki: 10 szt.
sól Castello: do smaku
mielony pieprz czarny Mikado: do smaku
papryczka chilli: 1 szt.
cytryna: 2 szt.
świeża natka pietruszki: 1 garść
curry Mikado: 1 łyżeczka
oliwa z oliwek Primadonna: 2 łyżki
chleb, z dodatkiem suszonych pomidorów i/lub oliwek: 3 kromki
Jak zrobić
poziom: łatwy porcji: 4 czas: 15min
Przygotowanie
Imbir siekamy na drobne kawałki. Papryczkę przekrawamy wzdłuż, usuwamy pestki i siekamy. Na rozgrzanym oleju przez 3 minuty smażymy krewetki, imbir oraz chilli. Dodajemy sok z 2 cytryn, grubo posiekaną natkę pietruszki oraz curry, mieszamy i chwilę podgotowujemy, tak by sos był gorący. Przekładamy całość do miseczki i dodajemy trochę oliwy extra vergine.
Jak podawać
Podajemy z grzankami, uprzednio przygotowanymi na patelni grillowej albo w piekarniku lub tosterze. Najlepiej użyć ulubionego chleba (np. włoskiego, z dodatkiem suszonych pomidorów i/lub oliwek) albo ciabatty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation