Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Sernik żurawinowy z białą czekoladą

Składniki

spód :
* 120 g ciastek digestive [ użyłam Krakusków zbożowych ]
* 50 g masła
masa serowa :
* 60 ml śmietanki kremówki
* 130 g białej czekolady
* 375 g kremowego lub 3-krotnie mielonego twarogu
* 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy [ u mnie ekstrakt z wanilii ]
* 110 g cukru pudru
* 1 jajko
* 150-200 g mrożonych żurawin
polewa :
* 70 g białej czekolady
* 2 łyżki śmietany kremówki


Sposób przygotowania

1. Przygotować spód : ciastka pokruszyć wałkiem lub blenderem. Dodać roztopione masło, wymieszać. Tortownicę o średnicy 20-22 cm wyłożyć folią. Na dno wsypać masę ciasteczkową , wyrównać. Wstawić do lodówki na 30 minut.

2. W kąpieli wodnej roztopić czekoladę z kremówką. Dokładnie wymieszać - masa powinna być jednolita. Ostudzić.

3. W misce ubić na gładką masę ser, wanilię/skórkę pomarańczową, cukier i jajko. Wmieszać do masy ostudzoną czekoladę. Wyłożyć na schłodzony spód. Na górę wysypać zamrożone żurawiny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C i piec przez ok.1 godzinę.

4. Upieczony sernik po ostudzeniu polać polewą z białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej [ jeżeli masa jest zbyt gęsta, można dodać 2 łyżki śmietanki kremówki ].Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation