Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Żurawinowy paj z owocami jesieni
2 dość głębokie foremki do pie o wewnętrznej średnicy 17 cm

Żurawinowa galaretka: 125 g cukru skórka otarta z 1/2 pomarańczy sok z 2 pomarańczy (ok. 125 ml)
250 g żurawin 1 i 1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej (można zastąpić mąką ziemniaczaną)
1 łyżka wody
Kruche ciasto: 400 g mąki 1/4 łyżeczki soli
2 łyżki cukru 250 g masła 6 łyżek lodowatej wody

Nadzienie z jesiennych owoców: 1 kg kwaśnych jabłek (np. szarej renety) 1/2 kg gruszek 1/2 kg pigwy sok z 1 cytryny 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki skrobi kukurydzianej (można zastąpić mąką ziemniaczaną) 100 g (1/2 szkl) cukru
Wierzch: kilka łyżek mleka 2 łyżki cukru wymieszane z 1/4 łyżeczki cynamonu
Żurawinowa galaretka: Żurawiny zagotowujemy z sokiem, skórką pomarańczową oraz cukrem w rondelku. Gotujemy bez przykrycia przez ok. 20-30 min aż sos zgęstnieje. Skrobię kukurydzianą rozrabiamy w łyżce wody i dodajemy do żurawin, gotujemy jeszcze przez 1-2 min. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Kruche ciasto: Mąkę mieszamy z solą i cukrem. Dodajemy zimne, pokrojone w kosteczkę masło i zagniatamy aż będzie przypominać kruszonkę (można to zrobić ręcznie lub w malakserze). Dodajemy stopniowo po łyżce lodowatej wody i zagniatamy. Nie musimy koniecznie zużyć całej wody - wystarczy tyle, żeby ciasto utworzyło plastyczną kulę. Owijamy w folię przezroczystą i wstawiamy na 30 min do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy i cienko rozwałkowujemy. Wykładamy ciastem dwie wysmarowane masłem i wysypane bułką tartą foremki, pozostawiając fartuszek ciasta wystający poza brzeg foremek na ok. 2-3 cm. Okrawamy nożyczkami nadmiar ciasta. Dno wyłożone ciastem posypujemy odrobiną bułki tartej. Foremki i resztę niezużytego ciasta wstawiamy do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation