Kuchnia

Słodycze i desery

Pancakes nadziewane nutellą
PANCAKES NADZIEWANE NUTELLĄ

SKŁADNIKI NA PANCAKES:

ILOŚĆ: ok. 8 dużych pancakes

2 1/2 szklanki mąki tortowej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki cukru
2 jajka
2 szklanki mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
szczypta soli

DODATKOWO:

ok. 8 łyżek nutelli
owoce
olej lub masło do smażenia

Na papierze do pieczenia wykładamy po łyżce nutelli w odstępach od siebie. Lekko je rozsmarowujemy tworząc okrąg o wym. 6 cm. Wkładamy do zamrażarki na godzinę. Po schłodzeniu wycinam kwadraty z nutella i trzymam je w zamrażarce do czasu użycia, ponieważ szybko miękną.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy mleko, jajka, cukier, sól oraz ekstrakt. Szybko mieszam trzepaczką lub mikserem do uzyskania jednolitej dosyć gęstej konsystencji. Patelnię smarujemy płatkiem nasączonym olejem i rozgrzewam na niewielkim ogniu. Wylewam łyżkę surowego ciasta i lekko tworzę placek o śr. około 8 cm. Jak tylko na placku pojawią się pęcherzyki i będzie zarumieniony od spodu szybko kładziemy schłodzoną nutellę na środek. Przykrywamy kolejną łyżką ciasta tak, aby zasłoniła nutellę i szybko przewracamy placek na drugą stronę. Zapiekamy, aż będzie złocisty. Postępujemy tak samo z pozostałymi plackami. Podajemy z owocami lub samodzielnie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation