Kuchnia

Słodycze i desery

Lody z czerwonej pomarańczy

Składniki na 1 litr lodów:

1,5 szklanki świeżo wyciśniętego soku z czerwonych (krwistych) pomarańczy, około 7-8 sztuk
2 szklanki śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
poł szklanki cukru
2 łyżki likieru pomarańczowego lub wódki

Pół szklanki soku z czerwonej pomarańczy przelać do małego garnuszka. Dodać cukier i podgrzewać, mieszając, do momentu rozpuszczenia się cukru. Zdjąć z palnika.

Podgrzany sok z cukrem wlać do większego naczynia, dodać resztę soku z pomarańczy, kremówkę, likier lub wódkę. Wymieszać. Przykryć folią spożywczą i odstawić na całą noc do lodówki, do schłodzenia.

Schłodzoną mieszankę lodową przelać do maszyny do lodów i dalej postępować według instrukcji jej producenta. Przełożyć do pojemniczka, przykryć i włożyć na kilka godzin do zamrażarki.

Lody można również wykonać bez maszyny - schłodzone składniki zmiksować (końcówka miksera ubijająca), przelać do pojemnika, włożyć do zamrażarki. Podczas chłodzenia mniej więcej co 30 minut przez pierwsze 3 godziny miksować, by nie wytworzyły się kryształki lodu i by lody był bardziej puszyste. Zamrozić.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation