Kuchnia

Słodycze i desery

Porzeczkowa panna cotta
Składniki na 4 porcje:

200 g porzeczki czerwonej lub czarnej (lub ich mieszanki)
świeżo wyciśnięty sok z połowy niedużej cytryny
70 g cukru
300 ml śmietany kremówki 36%
100 ml mleka
3 łyżeczki żelatyny w proszku lub 3 listki żelatyny

Dodatkowo:​

świeże owoce porzeczki, do dekoracji

W małym garnuszku umieścić porzeczki (odszypułkowane), sok z cytryny, cukier. Doprowadzić do wrzenia, mieszając, zdjąć z palnika. Przetrzeć przez sitko by pozbyć się skórek i pesteczek.

Żelatynę w proszku zalać małą ilością wody (tylko do jej przykrycia), odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące).

Do drugiego garnuszka wlać śmietanę kremówkę, mleko, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać przetarty mus porzeczkowy, rozpuszczoną żelatynę, dokładnie wymieszać. Wystudzić w temperaturze pokojowej. Rozdzielić równo pomiędzy 4 salaterki. Schłodzić przez całą noc w lodówce.

W celu uwolnienia z foremek na 2 sekundy zanurzyć je we wrzątku (w taki sposób by woda nie wlała się do wnętrza foremki) i szybko przełożyć na talerzyk. Podawać ze świeżymi porzeczkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation