Kuchnia

Słodycze i desery

Karmelowe domowe chipsy z gruszek i jabłek

Składniki:

2 średnie gruszki*,

2 średnie jabłka**,

2 szkl drobnego cukru (200 g).

Cukier wysypujemy na duży talerz, przygotowujemy dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia.

Gruszki i jabłka myjemy, osuszamy i tniemy na szatkownicy na bardzo cienkie plasterki (ok. 2mm). Każdy plasterek obtaczamy z obu stron w cukrze, układamy na blasze i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 15 minut, obracamy plasterki na drugą stronę i pieczemy kolejne 15 minut.

Gotowe chipsy studzimy na papieprze do pieczenia, chipsy stygnąc zrobią się chrupkie. Jeśli dalej będą się kleiły włóżcie je do piekarnika na kolejne 2-4 minuty.

Domowe chipsy najlepiej robić partiami, kroić i obtaczać w cukrze zaraz przed pieczeniem, żeby nie puściły za dużo soku.

Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku, przełożone warstwami pergaminu.

*Użyłam odmiany Barlett (można kupić w Bierdonce), dobre będą też inne jędrne, ale nie za twarde gruszki.

**Użyłam odmiany James Grieve, najlepsze będą jabłka nadające się do suszenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation