Kuchnia

Słodycze i desery

Tiramisu malinowe

Porcja dla dwojga, ale z dokładka, więc wystarczy dla 4 osób ;)

16 podłużnych biszkoptów
200 g serka mascarpone
3 jajka
filiżanka mocnej kawy
4 łyżki Marsali lub amaretto (ewentualnie likieru kawowego)
szklanka malin

Schłodzona kawę wymieszać z marsala.

Białka ubić na sztywno ze szczypta soli.

Żółtka zmiksować z cukrem, dodawać stopniowo mascarpone.

Dodać białka i ostrożnie wymieszać całość, by uzyskać jednolita masę.

Połowę biszkopty kolejno zanurzać z obu stron, na kilka sekund w przygotowanej kawie.

Układać je w naczynku/ foremce obok siebie.

Nałożyć na nie połowę jajeczno-serowej masy.

Na masie ułożyć pozostałe, nasączone w kawie biszkopty i ponownie przykryć reszta masy

Przykryć folia spożywcza i odstawić na min. 3 godz. do lodówki

Podzielić na porcję (przyda się łopatka do ciasta), obłożyć malinami i podawać

By tiramisu było jeszcze bardziej malinowe, można na pierwsza warstwę biszkoptów, przed nałożeniem masy nałożyć trochę konfitur z malin, albo dwie garści ugniecionych, świeżych malin. W wersji czekoladowo- malinowej warstwy masy jajecznej posypujemy przesianym kakao (druga warstwę dopiero przed podaniem!).

Ciasteczkolandia -
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation