Kuchnia

Ciasta, ciastka, desery, słodycze

Prażone płatki owsiane w cukrze

czas przygotowania: do 10 minut

1 miarka (np. 2 łyżki, 1/2 szklanki, itp.) płatków owsianych –ja: górskie
1/2 miarki (np. 1 łyżka, 1/4 szklanki, itp.) cukru –białego lub brązowego
Rozgrzewam suchą patelnię o grubym dnie i na gorącą wsypuję płatki owsiane. Prażę na nie za dużym ogniu, często mieszając przez kilka minut tj. aż zaczną się rumienić tak, jak lubicie (np. 3-4 minuty lekko uprażone, 4-5 minut: mocniej;)).

Wtedy dodaję cukier i cały czas mieszając, czekam aż cukier się stopi. Wystarczy 1-2 minuty na małym ogniu (lepiej krócej niż dłużej, by finalnie nie były za twarde), ale trzeba uważać, by karmelu nie przypalić i cały czas mieszać. Tak naprawdę, to trzymam na ogniu tak długo, aż karmelizacja będzie mi odpowiadać –czasem lubię słabo skarmelizowane (jasny kolor, subtelny smak), czasem mocniej, więc podgrzewam dłużej (ciemniejszy kolor, zdecydowany smak karmelu).
Oczywiście w przypadku brązowego cukru barwa zawsze będzie ciemniejsza niż z cukrem białym.

Gotowe od razu przekładam na papier do pieczenia (łatwiej zdjąć po ostygnięciu), rozkładam z pomocą łyżki równą warstwą i zostawiam do ostygnięcia.

Wtedy łamię na mniejsze kawałki i zużywam od razu lub przekładam do pojemnika wyłożonego papierem do pieczenia i szczelnie zamykam. Nie robię ich w hurtowych ilościach, ale tak przechowywane spokojnie wytrzymają nawet 2 tygodnie. Ważne tylko, by przed włożeniem do pojemnika były dobrze ostudzone (nie będą parować i zlepiać cukru).

Podaję do musli, jogurtów, owoców, deserów, stosuję do ozdobienia ciastek, ciastek, babeczek, itp.

Przykładowy deser/przekąska z ich udziałem: dojrzałego banana kroję w grubsze plastry, układam w m
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation