Kuchnia

Ciasta, ciastka, desery, słodycze

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Składniki (tortownica o średnicy 20 cm):

200 g maki
100 g miękkiego masła
80 g cukru trzcinowego
1 żółtko
1 szczypta soli
1 łyżka cukru waniliowego
200-300 g śliwek bez pestek (lub innych ulubionych owoców)
ok. 20 g cukru perlistego
cynamon

Przygotowanie

W misce wymieszaj suche składniki (mąkę, sól, cukier trzcinowy i cukier waniliowy), dodaj żółtko i miękkie masło. Wszystko razem dokładnie wymieszaj rozcierając palcami. Okrągłą blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, następnie przełóż 2/3 ciasta do formy i lekko dociśnij palcami. Na wierzchu ułóż wydrylowane śliwki. Posyp cukrem perlistym, i pozostałym ciastem tworząc kruszonkę.
Ciasto piecz przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Po ostudzeniu i pokrojeniu na kawałki, ciasto oprósz cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation