Kuchnia

Ciasta, ciastka, desery, słodycze

Jaglane muffinki z suszoną żurawiną (przepis na ok. 8 dużych muffinek)

Składniki:

2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

garść suszonej żurawiny

1 dojrzały banan

ok. 2/3 szklanki mleka

3 czubate łyżeczki mielonego siemienia lnianego

sok z połowy cytryny

3/4 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

3 łyżki cukru (opcjonalnie można użyć miodu)

łyżka skórki cytrynowej

0,5 łyżeczki kurkumy

Przygotowanie:

Banana dokładnie rozgnieść widelcem i zmieszać z mlekiem, sokiem z cytryny oraz siemieniem lnianym na jednolitą masę. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, skórkę cytrynową i kurkumę. Wszystko połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać z kaszą jaglaną i żurawiną. Przełożyć do papilotek i piec w temperaturze 180°C przez ok. 25 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation