Kuchnia

dania rybne

Śledź z suszonymi pomidorami
kładniki:

4-5 filetów śledziowych matias
2 cebule
2-3 suszone pomidory z zalewy
2 ząbki czosnku
2 listki laurowe
3-4 ziarenka ziela angielskiego
1/3 łyżeczki majeranku
olej rzepakowy (tyle, żeby przykryć śledzie)
pieprz

Wykonanie:

Śledzie wymoczyć w wodzie, kilkakrotnie ją zmieniając. Wymoczone śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka, czosnek w drobną kosteczkę lub przecisnąć przez praskę. Suszone pomidory pokroić w kosteczkę. Śledzia przełożyć do miseczki popieprzyć, dodać cebulę, czosnek, pomidory i majeranek, delikatnie wymieszać, przełożyć do słoika. Na koniec dodać listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego i zalać wszystko olejem. Wstawiamy do lodówki na przynajmniej 24 godziny. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation