Kuchnia

dania rybne

Przepis na Śledzie w zalewie


Składniki przepisu na śledzie w zalewie

10 płatów śledziowych
3 cebule
2/3 szklanki wody
60-80 ml octu winnego lub ryżowego, może być też spirytusowy
100 ml oleju
2 łyżki cukru
5 goździków
1 łyżeczka pieprzu w ziarenkach
3 listki laurowe
5 kulek ziela angielskiego


Przygotowanie przepisu: śledzie w zalewie

Śledzie myję, płuczę, wycieram ręcznikiem kuchennym.
Cebulę kroję w plasterki.
Do garnka wlewam wodę ocet, olej, dodaję cukier, goździki i pokrojoną cebulę. Gotuję około 8 minut. Do zalewy dodaję ziele, pieprz i listek laurowy. Gotuje jeszcze 2 minuty. Studzę.
Do zimnej zalewy dodaję pokrojone na kawałki śledzie. Mieszam dokładnie. Wkładam do słoika z zalewą i wstawiam do lodówki. Podaję następnego dnia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation