Kuchnia

dania rybne

Śledzie z rodzynkami
ubię śledzie, ale tylko na słodko, albo w śmietanie z jabłkiem. Dzisiaj świąteczna wersja śledzi w pomidorowo-miodowym sosie z rodzynkami. Potrawa przypomina smakiem śledzie po kaszubsku, na które przepis pojawi się niebawem na blogu. Przygotowane według poniższej receptury śledzie można przechowywać w zamkniętym naczyniu w lodówce przez kilka dni. 
Śledzie z rodzynkami

Składniki:
1/2 kg śledzi matiasów z zalewy
100 g koncentratu pomidorowego
5 - 6 łyżek miodu
2 duże cebule
1/4 szklanki oleju
2 garście rodzynek
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka soku z cytryny
pieprz

Śledzie dokładnie myję i pozostawiam w zimnej wodzie (lub w mleku) na ok. 3 - 4 godziny aż się dobrze wymoczą. Cebulę obieram i kroję w półkrążki. Wrzucam ją na rozgrzany olej i smażę do zeszklenia. Dodaję ziele angielskie, listki laurowe, rodzynki i koncentrat pomidorowy. Doprawiam do smaku pieprzem i miodem. Wymoczone śledzie kroję w szerokie paski i przekładam do pojemnika lub słoika. Zalewam ostudzonym sosem. Naczynie zamykam i odstawiam na kilka godzin do lodówki.
Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation